HTML

Diplomácia

Friss topikok

Címkék

Archívum

A sikeres Közösségtől a balsorsú Unióig

2013.03.27. 10:12 diplomat

A II. Világháború utáni amerikai bosszúból szétbombázott és szovjet revansizmusból feldúlt Európa civilizációs történetének egyik legnagyobb kihívása előtt állt. A keleti tömbbe „integrált” bábállamok semmi jóval sem kecsegtethették lakosaikat. A nyugati rész gazdasági konszolidációját csak külső tőkével lehetett megoldani, melynek eszköze a Marshall-terv volt. Talán ennél is fontosabb kérdés volt a politikai konszolidáció, a békés egymás mellett való élés kérdésének a mikéntje. S ezen kérdést Sztálin véres árnyékában kellett megoldani. A gazdasági és a politikai konszolidáció csakis egymás függvényeként lehetett sikeres.

Az Európai Védelmi Közösség ötletével, az Európai Szén-és Acélközösségen át, egészen a Római szerződésig Európa nyugati része egy nemes cél megvalósításán fáradozott. S ezen folyamaton belül biztosítva volt Franciaország biztonsága, Németország szerecsenmosdatása s számos szegényebb ország felzárkóztatása. A korábbi bővítések céljai között szerepelt a periféria integrálása is. Olyan gazdaságilag elmaradott országoké, mint Írország, vagyis a diktatúra utáni tranzíciós kihívásokkal küszködő Görögország, Spanyolország vagy Portugália. Ezen országok felzárkóztatásában és stabilizálásában a Közösségnek elévülhetetlen érdemei vannak.

De az EU-ra ma oly nagyon jellemző kicsinyes alkudozások és zsarolások már akkor is komolyan jelen voltak az akkori döntési mechanizmusban. Ennek ékes példája Franciaország magatartása annak érdekében, hogy az Egyesült Királyságot távol tartsa a Közösségtől. Mai szemmel már pontosan látszik, hogy habár Franciaország motivációja téves volt, de igazuk volt. Hiszen London ma nem más, mint az USA trójai falova az EU-ban. A korrektség kedvéért azért tegyük hozzá, hogy ma már csak a 2. számú faló. Hiszen Washington egyes számú helytartója az öreg kontinensen Németország. Az a Németország, mely végrehajtja az USA politikáját Európában, s közben gazdaságilag újra is gyarmatosítja azt.

A maastrichti kihívások sikeres abszorbeálása után és az un. EFTA bővítés (1995 Ausztria, Svédország, Finnország) az Unió sora rendben lévőnek tűnt. Nem is csoda, hiszen az 1995-ben csatlakozott 3 állam nettó befizető volt a brüsszeli költségvetésbe.

Közben a régi vasfüggöny túloldalán megindultak azon demokratikus folyamatok, melyek az első szöget is jelenthetik az EU koporsójában. Számos újraformálódott demokratikus állam kopogtatott az Unió ajtaján, gyors bebocsátást várva. Tették azt úgy, hogy határaiktól pár kilométerre az utolsó évtizedek legvéresebb és legkegyetlenebb háborúja dúlt. Ezen fegyveres konfliktus szisztematikus és előre kitervelt kegyetlensége valósággal sokkolta a demokratikus Európát, mely a történelem folyamán sohasem tudott megfelelő válaszokat megfogalmazni a Balkán felé. Ez most is így volt. Diplomáciai kudarcok követték egymást. S míg Európában tanakodtak, addig a civil áldozatok száma elérte a több százezret. A konfliktus elején az USA nem mutatott érdeklődést a balkáni konfliktus rendezésében, hiszen itt nincsenek jelentős mennyiségű kőolaj tartalékok.

A balkáni háború árnyékában és annak konszolidációja mellett folytak a tagjelölt országok csatlakozási tárgyalásai. Európa ismét rossz taktikusnak bizonyult. A többfordulós bővítés helyett a 10 tagjelölt állam egyszeri felvétele (2004) mellett döntött. Mint később bebizonyult, ez a falat a mai napig keresztben áll Európa torkán, s esély sincs rá, hogy a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetben az Unió ezt a 10-es bővítést bármikor is „megeméssze” A a fekete leves, vagy inkább a „hab a tortán” Románia és Bulgária felvétele volt (2007), melyeknek a mái napig nem lenne ott a helyük, hanem inkább a harmadik világ valamely integrációs folyamatában.

Magyarország csatlakozása után delegáció tagként részt vehettem az első formális Tanács ülésen. Előtte, más tanácsokban már voltak ún. informális Tanács ülések. Egy ilyenen mondták EU-s tisztségviselők kollégámnak, hogy „eddig Közösség voltunk, most már csak Unió” A gőg, a dölyf és a lenézés első adagja volt ez, s azon megaláztatásoknak kezdete, melyben azóta is Magyarországnak része van Brüsszelben.

S ezzel nem csak Magyarország van így. A 2004-es bővítés zöme a „régiek” számára vad horda marad. Bármit is próbálunk tenni, ezt a vélekedést nehéz, szinte lehetetlen megváltóztatni. Könnyedén összemosnak minket Romániával és Bulgáriával, holott a különbségek fényévekben mérhetőek.

Az EU ma már távol a régi pozitív konszolidációs szerepétől. Ma már nem más mint az USA „láncos kutyája”, Németország újragyarmatosító játszótere. Egy olyan értékrend közvetítője, ahol a bevándorló munkás jogai fontosabbak az őshonos kisebbségeknél. Ahol a nemzeti szimbólumok iránti fogékonyság szitokszónak számít. Ahol az EU tapssal fogadja, hogy Amerika létrehoz területén egy koszovói fundamentalista muzulmán államot, annak érdekében hogy felvonulási területet biztosítson magának a Balkánon Oroszország feltartóztatása céljából.

Az nem a mi hitvallásunk, hogy a gazdaság sikerét a külföldi befektetések mennyiségében mérik, s annál „sikeresebb” egy ország minél inkább gyarmatosították.

Mi nem egy ilyen EU-hoz csatlakoztunk, s nem egy ilyen EU-t akarunk.

135 komment

Címkék: EU

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia.blog.hu/api/trackback/id/tr425175104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2013.03.27. 21:30:22

@Pszt!: Nyilvanvaloan rendelesre irt szar.

Hefebier 2013.03.27. 21:31:51

3596 milliárd forint idáig az EU támogatás.

www.nfu.hu

2013.03.27. 21:33:11

Nem a külföldi befektetésekkel van a gond, inkább azzal, hogy kezdem én is azt hinni, sok pénz kimegy az országból. Amint más már írta, nekünk nincs pénzünk jobb létet teremteni, szükség van a beáramló pénzre. Csak talán kicsit jobban kellene kamatoztatni a leh4etőséget (ha tudnám hogyan lehet sokszor ennyit keresnék...).

Larry Silverstein 2013.03.27. 21:33:42

@ColT: ''A környező országokba olyan vámok lennének árukivitelileg, hogy csak lesnél.''

Mint 2004 előtt? Mindenben jobban állt az ország, minden egyes paraméterben és országrangsorban. Pedig ugyanoda exportáltunk ahová most.

''Nem volt arról szó, hogy megmondja mi lesz. Csak hogy az EP-nek lenne valódi hatalma.''

Milyen arányt képviselünk mi az EP-ben?

elkeseredett.polgar 2013.03.27. 21:34:15

@ColT: Az EU-nak rengeteg sara van, ebben egyetértünk. Meg gondolom abban is, hogy ha még ez a póráz sem lenne Viktoron, akkor mára Belarusz II. lenne Magyarország.

Húsleves 2013.03.27. 21:36:52

@Hefebier:
Te tényleg ennyire hülye vagy? Na mindegy, szerencsédre végtelenül türelmes vagyok. Sok neked ez így egyszerre, de összefoglalom az anyagot:
1. Mindegy hogy kártyáról van szó vagy másról, a lényeg, hogy aki a szabályokat hozza és betartatja, ahhoz nyilván lejt a pálya.
2. Ha valaki úgy játszik vagy üzletel, hogy általában hozzá áramlik a pénz, az megengedheti magának, hogy néha koncot dobjon annak akivel "üzletel", főleg, ha az illető olyan hülye droid mint te, hogy még hálás is érte.
3. A tehenet azért tartják, hogy fejjék, ez igaz. Éppen az nem tetszik sokaknak, hogy nem akarunk az EU tehene lenni.

elkeseredett.polgar 2013.03.27. 21:41:51

@Húsleves: Magyarország, mint az EU tehene??? :DDDDDDDDDDDD

zobod 2013.03.27. 21:49:11

@elkeseredett.polgar: Az olasz, ciprusi, görög válságkezelés igazolja, hogy az EU döntéshozói is félreteszik az elveket, szabályokat, ha a status quo megőrzése a cél. Ha csak időt nyernek, és nem problémát oldanak meg, akkor is.

Húsleves 2013.03.27. 21:52:16

@elkeseredett.polgar:
Tudod faszikám kérdőjelek meg D betűk helyett elgondolkozhatnál azon, hogy még az "átkos"-ban is
- hova lettek a cukorgyárak
- hova lettek a Szerencsi csokoládégyár
- hova lett a mezőgazdaság
- hova lett a Csepel, a Rába, az Ikarus (amely Kanadába és Svédországba is szállított)
- hogy lett 4 millió ember létminimum alatti
- honnan jött az a sok hajléktalan
Aztán mehetsz és benyalhatsz Barrosonak bőnyállal.
Ja és egy apróság: ennek semmi köze Orbánhoz meg a Fideszhez.

Globetrotter2014 2013.03.27. 21:58:14

Szerintem gyenge poszt.

Nagyon nem érti miről szól az EU.

Tény hogy más a szitu mint 2004ben, de kár az elmúlt 2-3 év foylamatátból követlezteni a jövőre.

@Larry Silverstein: ez szemen szedett hazugság. Ráaádsul EU nélkül 2004 es alapul vett adat sem annyi lenne...

Hefebier 2013.03.27. 21:59:22

@Húsleves:

"Te tényleg ennyire hülye vagy? Na mindegy, szerencsédre végtelenül türelmes vagyok. Sok neked ez így egyszerre, de összefoglalom az anyagot:
1. Mindegy hogy kártyáról van szó vagy másról, a lényeg, hogy aki a szabályokat hozza és betartatja, ahhoz nyilván lejt a pálya.
2. Ha valaki úgy játszik vagy üzletel, hogy általában hozzá áramlik a pénz, az megengedheti magának, hogy néha koncot dobjon annak akivel "üzletel", főleg, ha az illető olyan hülye droid mint te, hogy még hálás is érte.
3. A tehenet azért tartják, hogy fejjék, ez igaz. Éppen az nem tetszik sokaknak, hogy nem akarunk az EU tehene lenni."

Én is türelmes vagyok. És soha nem hülyéznélek le.

1. Aki szabályokat tud hozni, na az a főnök. Vagy csatlakozok a partihoz, és játszom a szabályok szerint, vagy sem. Akár lejt, akár nem.

De ha beültem, nem pofázok többé a szabályokról!

2. Ezt nem is értem. ????

3. Hát ha bocik vagyunk még, nem sok választásunk marad.

De legyünk mi a gazda! Mi is kellene ehhez? Ész, pénz, szorgalom, együttműködés ?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.27. 21:59:35

@elkeseredett.polgar: Nem biztos, de az EU sem jelent ám sok pórázt... pont ez a bajom.

@Larry Silverstein: Hát figy., egy be nem lépés után nyilván nem úgy állnának hozzánk, mint egy leendő taghoz álltak... Nem hülyék ott sem, és még így is a saját gazdaságukat védik, mi lenne, ha még nem is lennénk haverok?

Meg az EU-s pénzek is olyan szarul jönnek...

@zobod: +1

@Húsleves: A mezőgazdaság bedőlése az EU sara, az tiszta sor.
A Rába, Csepel, bedőlése a tehetséges managementé, meg a kormányé, jórészt
A hajléktalanok meg a rendszerváltással lettek, amikor megszűntek a búktatott munkanélküliek állásai. 4 millió létminimum alatti.

Fullánkos Algol 2013.03.27. 22:03:02

Szerintem a cigók a fajtádtól tanulhatták a jellemet... ebben az országban minden európai pénzből épül, és eközben még neked áll feljebb lol Én is imádom letépni magamról a piócákat és eltaposni őket. Mint a hozzád hasonló vinnyogó rossz kurvákat. Fényévekre meg azelőtt volt innen Bulgária meg Románia, mielőtt az orbán hatalomra került.

elkeseredett.polgar 2013.03.27. 22:07:16

@Húsleves: Ezeknek a kapacításoknak az eltűnését én is fájlalom. Mondjuk a magam részéről azt gondolom, hogy 1994-re elvégeztetett, amit a dolgok java részét illeti. Addigra határozottan szétt lett verve minden TSZ (mezőgazdaság) és a munaknélküliség is rekordon volt.

Első helyen a cukoripart emlegetted, fáljaltad:

Ami a cukorgyárakat illeti: az egyik legnagyobb, ma is a Coca Colának beszállító cukorgyártó (főként fruktóz, izocukor és szesz), a Szabadegyházi Szeszipari Vállalat pl. 1990-ben lett privatizálva, akkor egy belga cég (Tate&Lyle) megvehette a 49%-át, aztán 2 évvel később, már 1992-ben mindjárt annyira mohó lett még az a kormány, hogy az állami tulajdonban lévő maradék 51%-ot is eladta gombokért az osztrák Agranának. Így lett a cég már 1992-re 100%-os külföldi tulajdonná.

És ez nem egyedi eset.

1994-ig itt már bőven ellopták a dolgok javát, rekord munkanélküliség volt, az EU csatlakozási tárgyalásainkat meg 1997-ben kezdtük meg.

Ajánlott olvasmány: eu.kormany.hu/a-magyar-eu-tagsag-tortenete

Szóval hátrébb az agarakkal!

Globetrotter2014 2013.03.27. 22:10:33

@Larry Silverstein: Azért javaslom nézd meg a többi 2004ben csatlakozó oroszágot hogy álltak 2002 ben és most, Mondjuk Szlovákia vagy Észtország.

Lehet hogy nem az EU csatlakozás volt az oka hogy mi lejjebb csúsztunk? Ők közben azért elég rendesen szárnyaltak.

Ellenben mondjuk ott van Szerbia. Vagy Ukrajna. Na ők aztán igazi gazdasági csoda.

sorhajóhadnagy 2013.03.27. 22:11:25

Kedves Poszt-toló! Ezen könnyesre röhögtem magam:

"Magyarország csatlakozása után delegáció tagként részt vehettem az első formális Tanács ülésen."

Ezzel a tájékozottsággal és ezzel a helyesírással, na persze... Hacsak nem Medgyessy Pétert tisztelhetjük benned. EiT? Vagy valamelyik miniszteri szintű tanácsi formáció? Ne nevettesd ki magad! Fogalmad sincs az EU-ról, a gazdasági, biztonságpolitikai és integrációs folyamatokról, csupán ideblöffentettél valamit.

Az Index szerkesztője is jól benézte, hogy a címlapra emelte ezt a marha gyenge valamit. Brrrr....

Messzi Vetek 2013.03.27. 22:13:46

@elkeseredett.polgar: nem akarlak megzavarni, de amitt itt írtál, azt most olvasd el úgy, mintha szűz szemmel tennéd.

összefoglalom:
OV nagyobb hiányt akart - az EU erre vazelint használt - OV hazajött, hogy az adósság a legnagyobb baj, ez ellen kell harcolni (ami addig nem volt napirenden) - majd einstandolta a nyugdíjunkat, hogy abból csökkentse azt.

erre eddig nem is gondoltam, hogy a magánnyugdíjunkat az EU-nak einstandolták, hogy vissza legyen fizetve a kamatos kamat...

szép teória, de nekem már kicsit meredek.

sorhajóhadnagy 2013.03.27. 22:14:00

Ja, hogy ez az egyetlen posztod ezzel a Diplomácia blogon... Nincs több kérdésem.

Húsleves 2013.03.27. 22:15:51

@ColT:
Hát éppen erről van szó, hogy még az a régi rossz rendszer is el tudta bújtatni a munkanélküliséget. Azért hogy túlságosan bele ne éld magad ebbe a "bújtatott munkanélküli" érvbe, hanem hogy értsél is valamit, azok a bújtatott munkanélküliek mégiscsak végeztek munkát (igaz hogy kevésbé hatékonyat), és kaptak fizetést (nem vagyonokat, de azért megéltek valahogy). Most meg tömegek élnek nyomorban. Ez a probléma nyilván nem egyszerűsíthető le kizárólag magára az EU-ra, az is kell hozzá, aki hagyja, sőt kiszolgálja az érdekeiket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.27. 22:18:43

@Húsleves: Mi van? :D:D:D:D
Végeztek munkát? :D
Anyáméknál a Videoton gyárban hol 3 műszak volt, hol meg lgatták a lábukat (1986 után inkább az utóbbi. Meg a raktára termelés.).

Ne röhögtess. Alapból rossz volt az egész, és utána nem lett rend csinálva, takarítva.

Meg ugye annyira életképes volt az egész, hogy a nyugati kölcsönök nélkül senki nem kapott volna semmit.

Utána meg nem munkát kaptak a munkanélküliek, ahnem segélyt. Amíg annyira le nem züllesztették kedves kormányaink az országot, hogy arra sem jut már. Fasza, mi? Olyan jól működött az a rendszer.

Globetrotter2014 2013.03.27. 22:19:59

@Húsleves:
www.cointalk.com/attachments/226814d1357346864-double_facepalm.jpg

Ez kész....
@elkeseredett.polgar: ezt úőgy hívjűák intézményi befektetőnek eladás. Nem csak bevétel de a veszteséges gyártól való megszabadulás és az iparág fentartása tőke és nkow how vehozatala révén.

Ez az elmélet. EGy kis gyakrolati adalalék: a hajléktaélanokat ezek a cégek finanszírozták, az ehetetlen xarjaikat pedig monpóliumként terítették az meberekre.

Ennyit a nosztalgiáról.

Fullánkos Algol 2013.03.27. 22:21:59

@Húsleves: Nem volt kötelező Európába jönni, meg a kereszténységet felvenni, de ha már igen akkor késő hisztizni.

Húsleves 2013.03.27. 22:25:47

@elkeseredett.polgar:
Sokat érthetsz a környezeti ingerekből, ha szerinted a 94 előtti dolgok nem állnak kapcsolaban az EU-val. A "rendszerváltás"-hoz már alapos "szakmai" segítséget kaptunk, első dolgok között kellett például a bimbózó demokrácia szemenköpésével az EU egyik legfőbb kritériumát teljesíteni úgy, hogy a reszeketeg hangja miatt sokak által legkevésbé tetűnek hitt Sólyom László "láthatatlan alkotmány"-nyal indokolta a halálbüntetés eltörlését, amit Antall József azért bízott rá, mert biztos volt benne hogy se népszavazáson, sem a parlamenten nem tudná keresztülverni.
Kezdettől fogva jelen volt az uniós agymosás, uniós híradóval simogatták az emberek agyacskáját, sűrűn felemlegetve a Marshall segélyt, Magyarországot pedig a "korlátlan lehetőségek hazája"-ként emlegetve külföldiek szemével, mint egykor Amerikát.
Úgyhogy nem kell a púder, kezdetektől fogva irányított az EU.

elkeseredett.polgar 2013.03.27. 22:34:21

@Húsleves: Mire gondolsz? Csdak nem Orbán oxfordi "training"-jére??:DD

Húsleves 2013.03.27. 22:35:56

@ColT:
Nem mondtam hogy jól működött a rendszer, de még mindig jobban múködött, mint ez.

"a nyugati kölcsönök nélkül senki nem kapott volna semmit"
Ez a legszarabb érv, de azért sűrűn elhangzik. A nyugati kölcsönök most is megvannak, ehhez kell hozzátenni azt, hogy ráadásul jelentős tömegek élnek nyomorban.

Az meg, hogy anyukád a lábát lóbázta a Videoton gyárban, szintán gyenge érv. Lehet hogy anyukádnak ennyire büdös volt a munka, de a legtöbb ember azért csinált valamit. Gyengébb volt a munkamorál mint ma, de akkor is dolgoztak az emberek. Volt például egy cigány ismerősöm, aki egy autójavítóban ahogy akkor dolgozott az év nagy részében, de minden nyáron elment 3 hónap fizetetlen szabadságra birkát nyírni. Mivel nagyon jól dolgozott (mert hát ugye mégiscsak voltak ilyenek), hamar összehozott egy szép nagy házat, a gyereke meg már főiskolára jár. Úgyhogy nem kell a púder, akkor sem csak láblógatás ment. Aki a lábát lóbázta, az megelégedett egy szerény, de legalább nem hajléktalan szintű élettel.

zobod 2013.03.27. 22:36:25

@Húsleves: nem tudom mit kell ezen most így felhorkanni. A szovjet érdekszféra összeomlott a Szovjetunióval együtt, Kelet-Európa bekerült egy másik érdekszférába. Annyira azért nem volt rossz ez a csere. Azt értsed már meg, nem a Szovjetunió esett ki a magyar érdekszférából, és nem Nyugat-Európa került be a magyar érdekszférába, hanem fordítva történtek ezek a dolgok. Ha ezt megérted, és ezen felül ismered a mondást az erősebb kutyák párzási lehetőségeiről, akkor egyből helyre kerül minden. A közéleti főszereplők meg mind haszonleső opportunisták, azért kerülnek ők a mi fejünk fölé, és nem fordítva.

Húsleves 2013.03.27. 22:39:56

@elkeseredett.polgar:
Nézd, lehet hogy te Orbánra élvezel, nekem csak egy a sok szar politikus közül.

is 2013.03.27. 22:41:44

Ja, hát magyar 'diplomat' azt mond, amit akar Brüsszelről. A tények nem számítanak, ebben a posztban sincs egy sem. Észosztás, pökhendi félmondatok, levegőbe eleresztett vádaskodások, intimpistáskodások, nem fél-, hanem nyolcadigazságokra bazírozva.

Felejtős.

Psyman 2013.03.27. 22:42:57

Ez az írás tök baromság. Kár volt rá az időt vesztegetni.

Larry Silverstein 2013.03.27. 22:47:35

@ZF2: ez szemen szedett hazugság. Ráaádsul EU nélkül 2004 es alapul vett adat sem annyi lenne...

- ki is fejtheted, érdekel.

Húsleves 2013.03.27. 22:48:14

@zobod:
Hatalmas teljesítmény hogy leírtad azokat amiket mindenki tud, csak éppen nem igazolja azt, amit állítasz.
Sajnos nem tudom neked bebizonyítani, de képzeld, hallottam róla, hogy megszűnt a Szovjetunió. De ettől még az EU nem jó.
Az erősebb kutyák párzási lehetőségei is alakíthatók bizonyos határon belül. Na nyilván nem úgy, hogy hadat üzenünk Amerikának, de érdekes példa volt most Törökország esete, amikor Izrael meg Amerika négyszer üzent hogy Erdogan kérjen bocsánatot azért amit a cionizmusról mondott, aztán a végén bocsánatot kértek ők.
Az EU egy nagy szar, de Magyarország nem önellátó, tehát partnerekre szükség van. De ezeknél még talán a Szovjetunió is jobb volt.

nemhívő 2013.03.27. 22:52:20

@Húsleves:

...akkor,..ha lesz.rnak bennünket,..meg nem is ezt akartuk,..akkor talán ki kéne lépnünk...Nemde?

...vagy ha meg mégsem,..akkor példát venni a szlovák, és román testvérektől,..pofa súlyba és alkalmazkodás...

...ennek az ostoba vernyákolásnak nem látom értelmét...
Mi voltál 94 előtt, hogy ennyire visszasírod a halálbüntit? talán hóhér?

nemhívő 2013.03.27. 22:57:47

@Húsleves:

...lehet, hogy a zsidók bocsánatot kértek a semmiért,...de hogy Erdogan nem küld több hajót Gazaba...az viszont biztos...

...szerintem a zsidóknak ennyi belefért..))

Húsleves 2013.03.27. 23:01:26

@nemhívő:
Amit írtam abból nem derül ki hogy egyetértek-e a halálbüntetéssel, csak az eltörlésének a módját írtam le.
Így hát tényleg nincs értelme az ostoba vernyákolásodnak, inkább tanulj valamit, legyél mondjuk utcaseprő.

Húsleves 2013.03.27. 23:02:55

@nemhívő:
"...lehet, hogy a zsidók bocsánatot kértek a semmiért,...de hogy Erdogan nem küld több hajót Gazaba...az viszont biztos...

...szerintem a zsidóknak ennyi belefért..)) "

Ja, hogy ez bántotta a szegény lelkedet.

elkeseredett.polgar 2013.03.27. 23:04:17

@nemhívő: Azért valljuk be, bár teljesen offtopic.
Izraelnek NAGYON rossz lett a PR-ja az eset (és sok azt követő eset miatt) Európában. Ezt ők is tudják, de egyszerűen nem tudnak segíteni rajta.

Az USÁ-ban még csak-csak, ott van ugye az ADL, de itt egyelőre nem.

Ezt próbálják fésülgetni a török bocsánatkéréssel. Ami önmagában is csoda, Izraelnek nem szokása bocsánatot kérni.

Ezzel szvsz a törököknél is elkéstek, pedig sok jó közös üzlet volt előtte.:)

Globetrotter2014 2013.03.27. 23:07:33

@Larry Silverstein: Szerinted bárki felénk szagolt volna ha az EU nem ad egyoldalú vámkedvezményt részünkre a csaktlakozás előtti jópár évben?

A 2004es ipari teljesítményt (audi és tsai) az EU csatlakozának köszönhettük.

Larry Silverstein 2013.03.27. 23:13:24

@ZF2: Mondhattam volna 2002-t is.

grani 2013.03.27. 23:42:49

@Kara kán: Integrálni Oroszországot? Ember, jártál te ott valaha? Ukrajnában? Oroszországból nézve Európa egy kis pöcs. A demokrácia meg a liberalizmus itt szitkoszó.

grani 2013.03.27. 23:46:13

@campobaszo: Az EU-s pénz a csali. Mi is épűl az EU-s pénzből? Szökőkut? Sehova nem vezető autópálya, amit nekünk kell fenntartani? Olyan építkezések, amelyeken majdnem kilencven százalékban a nyugati cégek nyernek? A matek egyszerű: 1 euró az unióból, 1 eur MO-tól. Aztán jön egy német vagy francia cég és viszi a nyolcvan százalékát. Itt meg marad a semmire se jó beruházás.

grani 2013.03.27. 23:48:02

@nemsirunk: Ady egy marha volt. Tudta ezt róla minden kortársa. Persze, lehet személyi kultuszt csinálni neki, meg írt jó verset, de nehogy már egy költő mondja meg a tutit.

grani 2013.03.27. 23:58:41

Minden tőke, ami az országba jön, profitot szeretne termelni. Márpedig a profitot az ország fizeti a tőkére. Ez a kizsákmányolás alapja. Aki idegen tőkéért könyörög, az az ország eladósodásáért könyörög. A tőkét itt kellett volna létrehozni, de erre már semmi esély. A tőkefelhalmozás esélyét elviszi az idegen tőkére kifizetett kamat és profit.
Az EU és benne Németország pont olyan, mint a faluvégi uszorás. Annak is mindenki hálás, amikor ad kölcsön egy kis aprót, csak azt nem értik, miért kell milliókat visszafizetni és miért lesznek egyre szegényebbek, amikor az uzsorás meg egyre gazdagabb.

Egyébként volt már ilyen Európában. A Fuggerek csinálták meg. Nincs új a nap alatt.
Na, alapinformáció a Fugger családról itt.

hu.wikipedia.org/wiki/Fugger_csal%C3%A1d

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.27. 23:59:33

@nemsirunk:
Ady már vérbajos volt mikor ezt írta?
Az biztos, hogy a tiszteletdíjak után.

elkeseredett.polgar 2013.03.27. 23:59:38

@grani: Fordított sorrendben: az semmiféle EU-s támogatási szerződésben, szabályzatban nincs benne, hogy csakis térkövezésre, főterek felújítására és szökőkutak építésére lehet felhasználni az EU-s forrásokat.

Itt Magyarországon azért alakult így, mert ebből tudtak a legtöbbet lopni a mindenkori politikusok. Az építőipar sehol sem a legfehérebb iparág.

Szóval az ne már az EU-nak legyen felróva, hogy szökőkutat (meg minden kisvárosba wellness-fürdőket, amik konganak az ürességtől) építettünk a pénzükből, amit ezer más célra is fel lehetett volna használni...

elkeseredett.polgar 2013.03.28. 00:02:11

@grani: Jól értem, hogy te most itt a Kohéziós Alapból jövő vissza nem térítendő támogatásokat hasonlítod össze a hitelekkel? Mert akkor nagyon el vagy tévedve.

Larry Silverstein 2013.03.28. 00:05:18

@grani: Nem így van. Alku kérdése.

A külföldi tőke mo-n nem opció, hanem az van, hazai nincs. Ez adottság, mégpedig évszázados. Ha lehet olyan külföldi tőke kell, ami 10et befektet és a nyert 10ből 9et újra itt fektet be és egyet visz haza. Nem 9et visz haza meg a 10 befektetettre felvesz 10 állami támogatást meg 10 eu-'támogatást'.

Minnél korruptabb a politikai elit, annál jobb a multiknak, és fordítva - elrettentő példa: Simor az EBRD alelnöke lett, miután nyomatta a magyar adatokat az IMFnek.

Larry Silverstein 2013.03.28. 00:07:55

@elkeseredett.polgar: Fordított sorrendben: az semmiféle EU-s támogatási szerződésben, szabályzatban nincs benne, hogy csakis térkövezésre, főterek felújítására és szökőkutak építésére lehet felhasználni az EU-s forrásokat.

- De igen kifejezetten benne van. Ilyenek a hülyegyerekbiztos játszótereink, mindet le KELLett cserélni.

grani 2013.03.28. 00:10:38

@elkeseredett.polgar: Hát még emlékszem, amikor fizetett az EU a szőlők kivágásáért.
EGyébként az EU célírányosan adja a támogatást. Arra aligha ad pénzt, hogy pld. cukorgyárakat építsünk, vagy munkahely teremtésre. Az EU-s pénzt csak arra lehet elkötletni amire ők adják. Az más kérdés, hogy kínjukban a magyarok minden marhaságot kitalálnak, hogy valahogy pénzhez jussanak.
Egyébként ha csak simán ideadná az EU, hogy államadóságot csökkentsünk, már jobban járnánk.

grani 2013.03.28. 00:11:59

@elkeseredett.polgar: Nem. Itt konkrétan az un. "működő tőke" és hitelről van szó. A támogatás az más tészta.

grani 2013.03.28. 00:21:55

@Larry Silverstein: Hát persze, hogy alku. Pont mint a kocsmában, mikor a csávó a torkodnak nyomja a kést és azt mondja: beszéljük meg :D
Ja, becslések szerint több ezer milliárd tőke áramlott ki az országból az elmúlt húsz évben. Mégpedig magyar állampolgárok pénze. A közel ötven százalékos adók, a közterhek stb. arra voltak csak jó, hogy a lakosság ne tudjon felhalmozni, megtakarítani, vagyis tőkét létrehozni. Nem csak a tőkés, de az állam is kizsákmányol.
Mert ugye egy normál államban ilyen
a siker történet.

index.hu/bloghu/srbija/2013/03/27/londoni_milliomos_valt_ket_bosnyak_haborus_menekultbol

Vajh mi lett volna velük MO-n? Még a szart is kipasszírozta volna belőlük az állam.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.28. 00:22:03

@grani:
Alapvetően igazad van, de Oroszországgal kapcsolatban még elmélkedj. Egymásra vagyunk utalva.

grani 2013.03.28. 00:24:33

@Kara kán: Ki van ráutalva kire? Az Oroszoknak hosszabb a határuk Kínával, mint az EU-val :) Egyáltalán nincs ráutalva. Jellemzően az új Kínai vezető első utja Oroszországba vezetett...

elkeseredett.polgar 2013.03.28. 00:28:35

@grani: A szőlőtőkék kivágásáért valóban fizetett az EU, de nemcsak a magyar gazdáknak, hanem a francia, olasz termelőknek is. Mindenki eldönthette, hogy ennyiért ő kivágja-e vagy jobban megéri neki meghagyni a szőlőt.
Borkvóta van az EU-ban, a kvótánál több bort nem lehet termelni.
Sajnos sok "meggondolatlan" (nagyon finoman fogalmaztam) magyar gazda úgy döntött, hogy túl jó pénz az, amit a kivágásért (és az utána jövő ingyen pénzért) ajánlanak, hát kivágta a szőlőtőkéket.

Dönthettek volna máshogyan is, ha nem a pillanatnyi haszon lebeg a szemük előtt, de mohók voltak.

Ami a munkahelyek teremtését illeti, én PONT MOST egy EU-s oktatási programnak dolgozok, aminek a célja, hogy legyenek egyenértékűek a szakképesítések a különböző EU országokban és ugyanaz legyen a tananyag, stb, aztán ne legyen gond a szakképesítések EU-n belüli elismertetése. Ez azért nem térkövezés, szökőkutazás, talán nagyobb haszna lesz. Ez 100% EU-s pénzből megy, egy fillért nem ad hozzá a kormány.

Mondjuk lopni, na azt nem lehet annyit az ilyen pénzekből.

grani 2013.03.28. 00:33:35

@elkeseredett.polgar: Na, ez érdekes. Még könnyebben kijuthatnak a fiatalok nyugatra. Nagyszerű. Megkapják az EU konform oktatást a magyar állam pénzén aztán mennek is szépen a nyugati országokba. Ez az igazi gyarmatpolitika. Agyelszívás megkönnyítése, amit te csinálsz és még büszke is vagy rá?

Ami pedig a szőlőt illeti: a magyar gazdának nagy pénz volt, a franciának nem. A magyarok kiszálltak, a franciák nem. Átverés a javából.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.28. 00:33:43

@grani:
és?
oroszok nem nagy nép. pl. szibériát eu nélkül el fogják veszíteni. úgy 100 év múlva. max.
nem olyan sok idő az, gondolj csak hong kongra.

Larry Silverstein 2013.03.28. 00:37:20

@grani: Eltúlzod.

'becslések szerint több ezer milliárd tőke áramlott ki az országból az elmúlt húsz évben.' - ez így önmagában semmit sem jelent. Az én cégemből milliók áramlottak ki, minnél több áramlott ki annál jobban kerestem.

'A közel ötven százalékos adók, a közterhek stb. arra voltak csak jó, hogy a lakosság ne tudjon felhalmozni, megtakarítani, vagyis tőkét létrehozni.'

- akin sok az adó az a középkeresetü alkalmazott
- a közel ötven százalékból ki kell fizetni a közel 50%-nyi közszolgát IS és a 6 millió inaktívat IS. Ez nagy gond, ez az igazi gond. A magyarok mint csoport lusták és habzsolják az állami 'ingyenszolgáltatást', ami nagyon drága.
- a kisebb vállalkozók nemigen adóznak egyáltalán, már azzal is szívességet tesznek az államnak hogy nem kell nekik munkahelyet csinálni

Egyénileg aki akar valószínüleg tud tőkét felhalmozni, hiszen amíg látok magyar tőkést addig elhiszem hogy lehet.

grani 2013.03.28. 00:41:03

@Kara kán: Aligha fogják elveszíteni. Nagy és hideg terület az. A szaudiak sincsenek sokkal többen per négyzetkilóméter, mégse foglalták el őket. Aztán meg van fegyver az oroszoknál dögivel és tudnak a bevándorlókkal bánni. Évezredes tapasztalatuk van benne.
Viszont az EU-val tuti, hogy mindent elveszítenek. Intő példa nekik, ami most történik.
Viszont Kínában van népfelesleg bőven. Jön onnan olcsó munkáskéz elég. Az EU-ból ki jönne Szibériát benépesíteni? A fogyó magyarok? vagy az egyre trotyosodó németek? Kik? Szibéria kenény hely, nem tápos EU-konform telepeseknek való :)

elkeseredett.polgar 2013.03.28. 00:41:09

@Kara kán: Miért gondoljak Hong Kongra? Arról szerződés szólt, az angolok bérbe vették és pontosan lehetett tudni, hogy ha a bérleti szerződés nem lesz meghosszabbítva, akkor mikor kell visszaadni Kínának.
Én is sörözök, de mit kell tolni ahhoz, hogy eljussak a Te álomvilágodba? Légyszi, tolj tanácsot.:DDD

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.28. 00:44:45

@grani:

ok, és ha kínai többség alakul ki, szerinted mennyi ideig marad ott orosz fennhatóság?

grani 2013.03.28. 00:44:46

@Larry Silverstein: Lehet, hogy eltúlzom. Míg MO-n éltem, alig tudtam hónapról-hónapra megélni. Mikor elegem lett belőle és dobbantottam, hát nem csak egyszerűen jobban kezdtem élni, hanem lettek megtakarításaim is. Na, nem lett belőlem vállalkozó vagy ilyesmi, maradtam én alkalmazottnak. Úgy istenigazából azt csinálom, amit MO-n is csinálnék, csak itt több marad a zsebemben.
A gond ott van, hogy nagytőkés is úgy lesz valakiből, hogy elkezd takarékoskodni, ha tud. De ha helyette az állam takarékoskodik, akkor esély sincs.

elkeseredett.polgar 2013.03.28. 00:46:13

@grani: Igen és büszke is vagyok rá. Ezzel küzdök az ellen, hogy egy német kozmetikus 5x annyit kereshessen pl., mint egy magyar.
Ez hosszabb távon mindenképp abba az irányba hat majd, hogy a magyar bérek felzárkózzanak az EU-s bérekhez. Nem egyenlő lesz a kettő, de legalább ne legyen 3-4-6x-szoros különbség.
Bár ha valaki rabszolgaszinten akarja tartani a magyar népet és összeszerelő-üzemet a lá Kína akar teremteni az országból, akkor az ilyen projektek tényleg haszontalanok...:(

grani 2013.03.28. 00:47:31

@Kara kán: Ameddig kell. Ha meg elkezdenek lázadni a kínaiak, nem teszik, mert hamar eloroszosodnak, akkor majd szépen kitoloncolják őket. Értenek hozzá. És nem szívbajosak, ha pár százezer embert meg kell etetni a tajgával.

grani 2013.03.28. 00:50:44

@elkeseredett.polgar: Ahoz, hogy egy magyar kozmetikus MO-n ötször annyit keressen az kell, legyen olyan közönség, amelyik meg tudja fizetni az ötszörös árát a manikürnek MO-n. Ilyen pedig nincs.
Ezért a magyar manikürös elmegy mondjuk Frankfurtba és nem ötször, hanem csak háromszor annyiért kiszorítja onnan a német manikűröst. Adózni és élni is Németországban fog. Szóval, mi haszna ebből MO-nak?

Larry Silverstein 2013.03.28. 00:51:20

@grani: 'A gond ott van, hogy nagytőkés is úgy lesz valakiből, hogy elkezd takarékoskodni, ha tud. De ha helyette az állam takarékoskodik, akkor esély sincs.'

- Az első tagmondattal nem értek egyet. Sőt egy nagytőkést sem tudok aki megtakarításból gazdagodott meg (annál többet aki mások megtakarításaiból). Én befektetésnek hívom, amit az alkotó fantázia különböztet meg a megtakarítástól. Ált. a befektetők más megtakarítását fektetik be, a saját hasznukra.

- Az biztos hogy az állam nem gazdálkodik okosan. Bár ez minden államról elmondható, legalábbis a külföldi vállalkozók ugyanúgy szidják az államukat, mint mi a mienket.

grani 2013.03.28. 00:55:00

@elkeseredett.polgar: Ja, egy időben a francia és német autógyártás Kínába telepítésén ügyködtem. Az EU tőkések nem az újonnan csatlakozott országokba, hanem Kínába telepítették az iparukat. Ami az új országoknak jutott, az a morzsa.
Jellemző, hogy független Kelet-európai autómárka nem jött létre (kivéve skoda, de az volt is és tulajdonképpen VW), míg kínai igen. Oroszországban nyomulnak is ezerrel. Nemrég ültem egy kínai autóban. Nem is volt rossz.
Szóval, még összeszerelő üzemre se méltatnak a kedves EU tőkések.

Larry Silverstein 2013.03.28. 00:56:50

@elkeseredett.polgar: Te is eltúlzod.

Ez a 4-5xös kereset nem igaz. Illetve igen, ha kint keresel és itthon költesz. Én a GDP/fő helyett a GDP/fő PPP verzióját, azaz a vásárlóerőt nézem, ami NyeUban átlagosan magyar duplája. Kb. ez a reális. Tudom hogy van ami olcsóbb kint, van ami ugyanaz és van ami drágább, nem kicsit.

grani 2013.03.28. 00:58:10

@Larry Silverstein: mindegyik abból. Legalábbis a legenda szerint. Olvass életrajzokat.
Persze, befektetnek, de a befektetést megtakarításból eszkölik. Persze a mai modern világban már van venture capital is, amely a kezdő vállakozásokba fektet be, de ez már kűlső tőke.
Mindenesetre Bill Gatesnek azt hiszem volt hatezer dollárja.

Larry Silverstein 2013.03.28. 01:11:53

@grani: Igy van. Csak nagy divat a befektetőket szidni manapság. Nos ők is olyanok mint bármelyik más szakma, vannak becsületesek és nem becsületesek. Démonizálni felesleges, és az is butaság, hogy nem állítanak elő értéket(ez nem jelenti hogy mind értéket állít elő).

A legtöbb befektetési alap így müködik:

Add ide a pénzt. A nyereség 20%-a a tied, a kockázat 100%-a a tied. Az enyém a nyereség 80%-a és nem kockáztatok pénzt(max. a hírnevem).
Jó így? A legtöbb alkalmazottnak jó, mert még ez is jobb mint amit a bank fizet. De vállalkozók ritkán fektetnek ilyesmibe, mert semmi kontrolljuk nincs a befektetésük felett (sőt általában annak se aki eladta a befektetést).

tucano 2013.03.28. 02:27:01

Ha olyan felkészültségű és irányultságú diplomaták ültek/ülnek a tárgyalóasztalnál, mint a poszt "írója", akkor mindent értek.

jog-ász 2013.03.28. 06:33:03

atyám ez valami nemzeti károgás?bérrettegés? tegye fel a kezét aki- ha kilépnénk az unióból-inkább nyugatra költözne mint maradna vagy keletre menne?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.28. 06:36:27

@Húsleves: A nyugati kölcsönök most is megvannak -> meg ám, mert olyan balfasz volt az összes eddigi kormány, amilyen. (Illetve simán lehet, hogy szándékos volt.)
Másrészt, az akkor felvett kölcsönök hatásait nyögjük ma is - láttál mostanában egy 1990-től, vagy korábbról induló államadóssági diagramot? Bőven nincsenek még azok visszafizetve. Plusz még a balfasz gazdaságpolitika miatt döglődő ipar sem segít ennek.
Te nem akarsz Észak-Koreába költözni? Ott sincs nyomor.

Láblógázás : aha, nyilván azért meséli mindenki, aki akkoriban dolgozott itthon, hogy bújtatott munkanélküliség volt, mert ez egy összeesküvés, és akkor minden jobb volt. Ha jobb lett volna, akkor nincs rendszerváltás, ember.

regress 2013.03.28. 06:44:47

@Larry Silverstein: "jó így?"azért nem jön ide senki mert viktorék pont fordítva képzelik.a befektetőé a 20%,és a 100%. kövér laca beleiből megjósolható a végeredmény

grani 2013.03.28. 07:20:24

@Larry Silverstein: Voltam kockázati tőke befektető a 2OOO évek elején. Van olyan, hogy kockázati tőke, vagy venture capital. Az indulo vállalkozásokat támogatja. A tőkéért cserébe nem százalékot kér, hanem részesedést a cégből. Ha megy a cégnek, akkor nő az értéke. Ebből az értékkülönbségből próbál extra profitot termelni. A kockázati tőkés együtt sír és nevet a céggel. A kockázati tőke ebben különbözik a banktőkétől. Banktőke csak a hasznát, vagyis a kamatot nézi. A cég maga nem érdekli. A kockázati tőkés viszont nagyot kockáztat és nagyot kaszál, ha bejön. Mindeyikünk álma az volt, hogy mi adjunk tőkét és szálljunk be társként valamilyen szemüveges kis zsenihez, aki tíz év után a New Yorki tőzsdén arulja a cége és a mi részvényeinket :) Ilyen tőkéből kellene több MO-n, és nem banktőkéből.
Valamikor az Indexbe is be akartam szállni. De jött a Dotcom válság és abbahagytam ezt a tevékenységet. Ja, persze nem a saját pénzemet fektettem be, akkor nem is volt, fizetést kaptam ezért a tevékenységért.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.28. 07:31:40

@grani: "Ilyen tőkéből kellene több MO-n, és nem banktőkéből."

Szoktam kb. ezt mondani más blogokon, lehülyéznek érte. :S

nemsirunk 2013.03.28. 07:41:57

@nemhívő: Én Izrael helyében a gázai hajózás mintájára belengettem volna, hogy légi hidat létesítek a szegény elnyomott kurd nép megsegítésére a török légtéren keresztül, persze török engedély és ellenőrzés nélkül. Szigorúan „magáncégek és magánemberek” szerevezésében természetesen. Azt hiszem elmaradt volna a hajós konfliktus.

nemsirunk 2013.03.28. 07:45:45

@Kara kán: Lehet, de hogy minden szava igaz volt az biztos. Ráadásul ezek szerint ennyi idő alatt semmi sem változott Magyarországon, ma is a középkort sírják vissza egyesek, akik képtelenek megérteni a XXI. századot.

Húsleves 2013.03.28. 07:57:30

@ColT:
"A nyugati kölcsönök most is megvannak -> meg ám, mert olyan balfasz volt az összes eddigi kormány, amilyen. (Illetve simán lehet, hogy szándékos volt.)"

A kapitalizmus melletti fő érv mindig is az volt, hogy a szocializmussal szemben az érdekeltség és a választási lehetőség a rendszer mintegy magában hordozza, hogy a jobb kiválasztódik. Nem ezt látjuk, hanem azt, hogy ugyanakkora kontraszelekció van mint régen, vagy még nagyobb. És mindez kezdetektől fogva nyugati "segítőink" bábáskodása mellett történik.
Korábban írta itt valaki válaszként nekem, hogy gondoljak bele "az erősebb kutya párzási szokásaiból eredő törvényszerűségekbe". Hát nem nekem kell belegondolni, hanem pont azoknak, akik valamiért úgy tekintenek az EU-ra, mintha az nem a saját elitje érdekeit képviselné mindenek felett.

"Másrészt, az akkor felvett kölcsönök hatásait nyögjük ma is - láttál mostanában egy 1990-től, vagy korábbról induló államadóssági diagramot? Bőven nincsenek még azok visszafizetve."
A "rendszeváltáskor" azzal etettek bennünket nyugati "segítőink", hogy a jobb rendszer egyenes következménye az, hogy a kölcsönt majd vissza tudjuk fizetni. Mondjuk úgy 5-6 évig én is elfogadtam azt az érvet, hogy a régi rossz rendszer okolható a bajok miatt, de aztán már kezdett ugyanolyan büdös lenni a visszamutogatás, mint korábban az elvtársaké. Nem azt ígérték, hogy "Szavazzatok négy igennel a változásra! Úgysem fogtok jobban élni, mert már visszafordíthatatlanul elkúrtunk mindent!", hanem azzal, hogy elkezdődik majd a felzárkózás. Ez nem történt meg, és persze nyilván nem lehet ennek a teljes felelősségét a nyugatra fogni, de legalábbis bábáskodtak hozzá. Azt meg más országok példáján (is) pontosan tudjuk, hogyan manipulálja az USA és erős európai szövetségesei gátlástalanul pénzzel, korrupcióval és kettős mércével más országok kormányait. Kitűnő lehetőség volt számukra a múltja miatt zsarolható "rendszerváltó" elit, hogy teljesen függővé tegyék az országot.

"Plusz még a balfasz gazdaságpolitika miatt döglődő ipar sem segít ennek."
Igen, éppen erről van szó, hogy ennél még a korábbi balfasz gazdaságpolitika is jobb volt.

"Te nem akarsz Észak-Koreába költözni? Ott sincs nyomor."
Észak-Koreában nyomor van. De a példád más szempontból is sántít, kiválasztottál egy köztudottan nyomorban élő szocialista országot olyan dolog igazolására, amihez annak semmi köze. Ne Koreázzál, hanem példálózzál csak továbbra is anyukáddal, aki megengedhette magának hogy a lábát lóbázza, mégis felnevelt.

"Láblógázás : aha, nyilván azért meséli mindenki, aki akkoriban dolgozott itthon, hogy bújtatott munkanélküliség volt, mert ez egy összeesküvés, és akkor minden jobb volt. Ha jobb lett volna, akkor nincs rendszerváltás, ember."
Meg mesélnek más dolgokat is, csak azt nálad elhárítja a kognitív diszonancia. A láblóbázgató anyukád nyilván szivesen magyarázza a bizonyítványát a gonosz rendszerrel, de ennél sokkal szélesebb volt a paletta. Az embereknek lehetőségük volt például GMK-kban, háztáji földeken plusz jövedelemre szert tenni. Az utóbbi, háztáji földekkel kapcsolatban meg kell említeni azt a kissé paradox dolgot, hogy abban a rendszerben, amelyikben hivatalosan nem létezett magántulajdon (persze ez csak szavakkal bűvészkedés volt, személyi tulajdonnak hívták), megtehetted hogy termeltél a földeden, mert megvédték a tulajdonodat (akárhogy hívták). Szemben a mai, EU bábáskodással fémjelzett "fogyasztói társadalom"-mal, ahol áldott jó nyugati segítőink jogvédőnek hazudott szarkavarókat pénzelnek, hogy ellehetetlenítsék a magántulajdon (legalábbis a kisemberek magántulajdonának) biztonságát. Úgy nem lehet termelni, hogy "megélhetési bűnözők" büntetlenül letarolhatják a munkád eredményét. Ez alapjaiban kezdi ki a piacgazdaságot. Ennek ellenére azt látjuk, hogy ezt egyenesen erőltetik nekünk azok, akik a saját portájukról egyszerűen elzavarják a cigányokat.

gmihaly 2013.03.28. 08:01:22

Bizánc 1453-as eleste és az 1456-os nándorfehérvári diadala előtt ez az Európa átsíbolta saját térfelére a sorsára hagyott térség értékeit, ebből lett a "reneszánsz". Miután megcsinálták a nagy bajt, hátat fordítottak az egésznek és elmentek Amerikába, szerencsét próbálni. Aztán, amikor az is kifújt, akkor csináltak egy I. világháborút. Már majdnem elvesztették, de jött Amerika és kihúzta őket a sz@rból. Aztán jól rákenték az egészet "vesztesekre". Aztán jött az Arab félsziget és Afrika leigázása. Az is kifújt, jött egy újabb világháború. Ebből a két világrendszer (szuperhatalom) jött ki. Amikor a gyengébbik feladta a versenyt, akkor a "maradék" szuperhatalom azt mondta, hogy ő rekonstruálta a "régi" Európát, ugyanezt csinálják meg ők az "újjal". Ez el lett bliccelve, de még mindig osztják az észt. Vezet ez valahová?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.03.28. 08:04:51

@dennisthemenace: valoszinu.

2013.03.27. óta tag.
diplomat ezekben a blogokban publikált:
Diplomácia (1 poszt)

grani 2013.03.28. 08:06:09

@ColT: Nem csodálkozom :(

grani 2013.03.28. 08:14:06

@jog-ász: Én voltam nyugaton. Jó sokáig, Most keleten vagyok. Itt jobb.

regress 2013.03.28. 08:34:23

@grani: jó helyen vagy,maradj is ott.

Terézágyú 2013.03.28. 08:46:05

Összefoglalom e cikk lényegét:
rohattönzőszemétusa, rohattláncoskutyaajrópa, rohattelmaradottrománia, de bezzeg mi!!!!!!!

grani 2013.03.28. 08:56:48

@regress: No, ezt nem te fogod nekem megmondani. Megvárom, míg még jobban lerohasztjátok az országot és majd szépen elhúzzátok a csíkot nyugatra edény mosogatni. Én meg olcsón felvásárolom, ami utánatok marad. Már nézegetem is a hírdetéseket. Valami kb. 1OO holdas birtokra gondolok Zalában vagy Somogyban. Esetleg a Bakonyban. Egy itteni háromszobás lakás árából megvan :)

Mivé lettünk? 2013.03.28. 08:58:44

Sajnos a rendszer (módszer) változás felért egy háborús pusztítással. Lenullázódott iparunk, feldolgozó iparunk, tönkrement a mezőgazdaság. Eltűnt a nagyüzemi integráció (tudja valaki mi volt az?), eltűntek kutatóintézetek. Hála Antal József és Raskó államtitkár hazaárulással felérő országrombolásának.
Ezt folytatta a Horn kormány majd betetőzte az első Orbán kormány az állami gazdaságok privatizációjával. Igaz ha Ők akkor nem merítenek a húsos fazékból megtették volna a szocialisták a köv. nyolc évük alatt. Mindezzel együtt egekbe szökött a munkanélküliség szó szerint elszegényedett a lakosság, vidékiek százezrei váltak földönfutóvá.
Ez volt a feltétele talán az EU. csatlakozásnak?
Ezáltal váltunk árufelvevőkké, megfosztva termelési kapacitásainktól. Ezt betetézte az államadósság, amely ki tudja hová folyt?
Nem volt egyetlen egy olyan vezető elitünk amely felelősen kormányzott volna. Addig tülekedtek a koncon -az ország, az itt élő minden ember vagyonán-, amíg tökéletesen tönkre nem mentünk.
Így valóban gyarmattá váltunk, német, francia olasz stb. gyarmattá.

gmihaly 2013.03.28. 09:02:11

@Kara kán: Mert a médiabubusok kipurgálták a gondolkodódat.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.28. 09:40:17

@gmihaly:
Engem ugyan nem purgált senki, de minden konteót első bemondásra nem fogok bekajálni.

gmihaly 2013.03.28. 10:44:38

@Kara kán: Mai problémáinknak hosszabb az árnyéka, mint azt a politikérók és a firkászok láttatni szeretnék,Európa sz@rságainak pláne.Ezek az évszámok elég fontosak voltak, a "reneszánsz" ebben a kontextusban egy pofátlan önfényezés, stb. Történelmezz, ne csak konteózz!

grani 2013.03.28. 17:14:08

@regress: Te viszont rossz helyen vagy és ne maradj ott.

diplomat 2013.03.28. 17:56:31

@Kara kán: Tisztelt Kara kán!

A blog formája új forma számomra új, így elnézést ha bármi írott vagy íratlan szabályt esetleg figyelmen kívül hagytam.

Az írásomban nem állítom, hogy RO és BG 2004-ben csatlakozott. Mindössze nem fogalmaztam elég cizelláltan, de a 2007-es dátumot javaslatára beépítem a szövegbe.

Köszönöm észrevételét.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.28. 18:31:07

@diplomat:
OK, nem történt semmi.

Mivel segítőkész ember vagyok, előre szólok, hogy az Indexről ide beeső közönség a legkevésbé diplomatikus. Itt van - és szerintem lesz is - fikázás, sőt anyázás, és mindenféle politikai és nem politikai intrika és ármány. Gyomor is kell hozzá. De sokan élvezzük már évek óta.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.28. 18:40:34

@gmihaly:
Na, jó, valami hasonlót én is leírtam már, ami t.léppen benne van pl. A függetlenség napja c. filmben is. Az elnök egy adott pillanatban azt mondja az idegenekről, hogy lerohannak egy bolygót, felélik az erőforrásait, majd továbbállnak.
Az emberi fajon belül is vannak ilyen csoportok, amelyek ide-oda csapódnak, és keresik az élősködés lehetőségeit. Utánuk a vízözön. De speciel a reneszánszot ilyen leegyszerűsítve nem lehet szemlélni. Kötődik a keresztes háborúkhoz, illetve a nagy pestisjárványhoz is, meg volt egy belső fejlődés is Európában. A hozadéka pozitív, bár szerintem csúnya vége lett.
Elég csak arra gondolni, hogy a pápai trónust a szerintem morisco eredetű Borgiák kaparintották meg (kb. ekkor ívelt fel a Habsburgok csillaga is!), aminek csúfos vége lett: reformáció, majd 100 évre rá 30 éves (vallás)háború, amelyet Európa máig nem hevert ki.
Amikor felvetjük ebben a Fuggerek szerepét, akkor jó helyen kapisgálunk. Kevesen tudják, hogy az annyira szidott és kinevetett bűnbocsátó cédulák árusításának monopóliuma a Fuggerek kezében volt, 50 (ötven!) százalék ment az ő zsebükbe.
Gyakorlatilag ugyanez folyik ma is: Európában irtózatos adókkal nyomorgatják a népet, amelyből ilyen-olyan kétes pályázatok révén a csókosoknak osztogatnak. Ez van mindenütt, Európa minden országában. A pályázati rendszer a bűnbocsátó cédulák modern változata.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.28. 19:42:14

@Húsleves: Hát te kész vagy. Jót fogtam a fejem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.28. 19:43:05

@Húsleves: De azon azért gondolkozz el, hogy működött-e valaha is az 1990 előtti magyar gazdaság, ha saját magát nem volt képes fenntartani kölcsönök nélkül...

Húsleves 2013.03.28. 20:34:54

@ColT:
Valószínűleg anyukád is a fejét fogta, amikor a csúnya műszakvezető olyanokat mondott, hogy láblóbázás helyett dolgozhatna is egy kicsit, ha már bejött. Ugyanis hidd el, a legtöbb helyen ez azért így volt. A kenyér nem ugrott be a sütőbe, aztán nem ugrott ki belőle amikor megsült, nem sétált be a boltba és nem adta el magát, úgyhogy valakinek akkor is dolgozni kellett.

Nyilvánvalóan még a régi rossz rendszer is jobban működött, mint a mostani, hiszen még az is belefért, hogy anyukád láblóbázásért fizetést vigyen haza. A memóriádon meg csiszolni kellene egy kicsit, mert folyton visszatérsz az adósság témára, annak ellenére, hogy tudod jól, hogy az adósság most is megvan.
Jól látszik, hogy fingod nincs a korszakról, úgyhogy összefoglalom neked a lényeget:
1. adósság: akkor is nagy volt, most is nagy
2. életszínvonal: átlagosan nőtt valamit, de sokkal nagyobbak a társadalmi különbségek
3. szociális biztonság: akkor teljeskörű volt, most alig van
4. "bújtatott munkanélküliség": jobb mint az aluljáró

És ezt az egészet nem úgy kell felfogni hogy a szocializmus jaj de jó volt, hanem pont azért hoztam fel kontrasztként, hogy annál a rakás szarnál, ami az EU bábáskodásával jött létre, még az is jobb volt.

Fogjad csak nyugodtan a fejed, tudom hogy az agymosás simogatóbb mint a valóság.

Globetrotter2014 2013.03.29. 09:24:50

@Larry Silverstein: dettó.

Audi IBM és tsai, ezek szerinted nálunk lettek volna az EUs előcsatlakozási vámkedvezmények nélkül?
süti beállítások módosítása